در اینجا چند روش ذکر میشود که با بکارگیری آنها میتوانید زعفران خالص را به سادگی شناسایی کنید:
افراد سودجو و متقلب، برای اینکه وزن زعفران را بالاتر ببرند، از روش های مختلفی استفاده میکنند. در زیر برخی از این روش ها را بررسی کردهایم:
همانطور که اشاره شد، با توجه به اینکه زعفران کالایی گرانبهاست، میزان تقلب در عرضه آن بالاست. بنابراین در ادامه روش های مختلف تشخیص زعفران اصل را مطرح میکنیم.
یکی از روش های تشخیص زعفران اصل از زعفران تقلبی تشخیص از روی ظاهر زعفران است. گاهی پیش می اید که برای بالابردن حجم زعفران، سودجویان اقدام به مرطوب کردن زعفران می کنند. در این هنگام رشته های زعفران به دلیل سنگین شدن و رطوبت در آن، سنگین شده و فشرده می شوند. در این حالت زعفران کمی حالت تردی خود را از دست داده و نرم می شود.
ممکن است که در این حالت رنگ زعفران به ساقه یا حتی ظرف نگهدارنده هم کمی سرایت کرده باشد. به همین علت برای تشخیص زعفران تقلبی از اصل، ببیند که رشته های زعفران به هم چسبیده اند یا نه.
دقت کنید که نوک شاخه زعفران باید شیپوری باشد. زعفران تقلبی نمی تواند چنین حالتی داشته باشد.
زعفران در بنزین حل نمی شود. بنابراین می توانید با حل کردن زعفران در بنزین تشخصی بدهید که زعفران شما زعفران اصل است یا زعفران تقلبی.
وقتی به رشته زعفران حرارت بدهید، رنگ زعفران نباید به رنگ زد تبدیل شود. این یک روش ساده برای تشخیص زعفران اصل است.
#مرحله اول؛
زعفران را در آب قرار دهید. در برخی مواقع خیلی سریع باعث تغییر رنگ آب خواهد شد؛ اما این تغییر رنگ ارزشی ندارد، زیرا این تغییر سریع رنگ نشان از تقلبی بودن زعفران است.
#مرحله دوم؛
ریشه را مدتی کوتاه در آب قرار دهید وقتی ریشه را از آب بردارید، زعفران اصلی، رنگ خود را از دست نمیدهد، در حالی که اگر تقلبی باشد، رنگ اضافه شده خود را کاملا از دست میدهد و به نظر نمیرسد یکسان باشد.
#مرحله سوم؛
اندکی زعفران را در آب جوش قرار دهید، 5 دقیقه صبر کنید. اگر پس از 5 دقیقه رنگ ریشه به سفید متمایل نشده باشد نشان از اصل بودن آن دارد. اگر این اتفاق زیر 5 دقیقه رخ دهد، یعنی زعفران تقلبی است.
زعفران اصلی از تقلبی با کمک جوش شیرین
یک آزمایش بسیار جالب این است که کمی جوششیرین را در آب اضافه کرده و مخلوط کنید. سپس زعفران را به مخلوط اضافه کنید. نتیجهی ترکیب زعفران اصلی با مخلوط آب و جوششیرین مایع ای زردرنگ است و اگر زعفران تقلبی باشد، رنگ مخلوط، قرمز تیره خواهد شد.
یکی از کلمات کاربردی برای شناسایی زعفران، استفاده صحیح از کلمه شیرین است. زعفران خوب همیشه باید بوی شیرین بدهد، اما هرگز طعم شیرینی نداشته باشد.
گاهی سودجویان برای اضافه شدن وزن زعفران به آن چربی می دهند. راه ساده ای که برای تشخیص زعفران تقلبی که روغن به آن اضافه شده است این است که مقداری از آن را روی کاغذ سفیدی بریزید و با یک انگشت چند ثانیه آن را روی کاغذ فشار دهید. اگر آثار چربی روی کاغذ مشاهده کردید، زعفران تقلبی در دستان شماست.
روش علمی تشخیص زعفران اصل در واقع برای تجار این حوزه کارآمد است. این آزمایش های بسیار دقیق هستند و کمک می کنند که در معاملات زعفران، شرکت ها مم باشند تا گواهینامه کیفیت زعفران ارائه داده و زعفران تقلبی روانه بازار نکنند.
اولین کار این است که زعفران مورد نظر خود را از برند های معتبر و از فروشگاه های رسمی و خریداری کنید. این کار تا حدود زیادی ما را در خرید زعفران اصل یاری می کند. شرکت های اصیل تولید کننده زعفران که به صورت رسمی و با پروانه تایید شده فعالیت می کنند، مم هستند که برای زعفران خود آنالیز کیفی ارائه دهند و این به معنای تایید رسمی کیفیت زعفران ارائه شده است و می توان احتمال وجود زعفران تقلبی در آن را منتفی دانست.
با خرید زعفران بسته بندی شده، احتمال اینکه زعفران تقلبی خریداری کنید کاهش می یابد. باید بدانید که احتمال تقلبی بودن زعفران در زعفران فله فروشگاه ها زیاد است. همچنین ممکن است تشخیص زعفران اصل گاهی مشکل باشد. بنابراین با خرید زعفران بسته بندی شده از برند های شناخته شده از اصل بودن آن اطمینان خواهید داشت.
تصویر زیر نمونه ای از ظروف پلی کریستال زعفران تولید شده توسط شرکن صدف پک را نشان میدهد. محصول با کیفیت صدف پک در ایران و نیز بازار جهانی برای بسته بندی زعفران تولید شده عرضه میشود.
شاید بپرسید نورگیری فروشگاه چه تاثیری در کیفیت زعفران دارد؟
یکی از نکات مهم در نگهداری زعفران این است که تابش نور میزان کیفیت زعفران را کاهش میدهد. بنابراین اگر فروشگاهی که از آن زعفران خریداری میکنید به تابش نور خورشید به داخل مغازه توجه نداشته باشد و زعفران در معرض تابش نور خورشید باشد، به احتمال زیاد زعفران مورد نظر چندان با کیفیت نیست.
برای آن که زعفران خاصیت خود را از دست ندهند، از هاون های فی استفاده نکنید. هاون های سنگی انتخاب بهتری برای این کار هستند.
برای اینکه زعفران بهتر آسیاب شود بهتر است همراه با زعفران یک حبه قند یا مقداری شکر در هاون اضافه کنید.
بس از کوبیدن کامل به این روش بهتر است زعفران ها را الک کنید تا بهصورت یکدست شود. این کار باعث میشود که زعفرانکامالً داخل آب حل شود و رنگ بهتری داشته باشد.
بدین صورت که مقداری زعفران را در بسته پالستیکی قرار دهیم و با پشت قاشق، قسمت برآمدگی، زعفران را خرد میکنیم . برتری این روش به خاطر این است که تمام زعفران ها به یک اندازه آسیاب میشود و زعفران ها پخش و دور ریز ندارد.